0

Keresés:

életrajz

Rendezés:
 • Vasadi Péter (Kortársaink)

  Vasadi Péter (Kortársaink)

  Szénási Zoltán
  Kiadó: Balassi Kiadó Terjesztési Iroda
  Jelen kismonográfia keretében Vasadi Péter életművét műfaji csoportok (esszé, líra, széppróza)szerint tagolva s a kronológia szempontjait figyelembe véve tárgyalom, követve a különböző műfajok életművön s a kortárs magyar irodalmon belüli súlyát, hangsúlyát is. A Vasadi-korpusz olvasásának talán legfontosabb tapasztalata az egységesség, melynemcsak az egyes műfajokon belül teremt poétikai kapcsolatokat, hanem a különböző műfajú szövegek közötti poétikai és szövegközi kötődéseket is jelenti. A művek keresztény világszemlélete, a hagyományhoz való viszony újraértelmezése, a verseklátomásossága s az ezzel összefüggő tropológiai sajátosságaik, a lírai nagykompozíciók kedvelése, a versbeszélő versvilágbeli pozicionálása a teljes életművön belül mutat bizonyos hasonlóságokat, emellett azonban fél évszázados távlatban már pontosankirajzolódnak azok a karakterisztikus változások, hangnemi, tematikus, költészet-felfogásbeli váltások is, melyek Vasadi Péter életművét jellemzik. (Részlet a szerző előszavából)Kiadás éve: 2014/ Terjedelem: 176 oldal/ Kötés: kartonált/ Formátum: A/5
  Tovább
  ISBN: 9789635069446
  nyelv(ek): magyar
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  2 000 Ft

  1 600 Ft(20%)

 • Teller

  Teller

  Hargittai István
  Kiadó: Akadémiai Kiadó
  Teller Edét legtöbben a hidrogénbomba atyja-ként ismerik, neve ma is sokakban keltszélsőséges érzelmeket. Vannak, akik számára Teller volt a hidegháború hőse, mások viszont azördögi rossz szellem megtestesítőjének tekintik. A valóságos Teller valahol a két szélsőség közötttalálható. Hargittai István előítéletektől mentes, kiegyensúlyozott képet rajzol Tellerről, asokoldalú és gyakran titokzatos tudósról, a 20. század viharos történéseivel a háttérben, amelyeknélkül nem lehetne megérteni Teller cselekedeteit és motivációit. Mindeközben sok korábbitévedést, félreértést és félremagyarázást is helyesbít. Munkájában sok olyan forrásratámaszkodik, amelyek eddig ismeretlenek voltak, és amelyeket magyar, német és amerikailevéltári anyagokból tárt fel. Ezt egészítik ki azok az interjúk, amelyeket olyan, a Teller-életműszempontjából kiemelkedően fontos személyiségekkel készített, mint Richard Garwin, FreemanDyson, George A. Keyworth és Wendy Teller.A könyv áttekinti Teller életének legfontosabbvonatkozásait. Ezek között hangsúlyos szerepet kapnak a zsidó magyar gyökerek, a kényszerű emigráció, a kimagaslótudományos felfedezések és az Egyesült Államok védelmével való teljes azonosulás. A könyv részletesen tárgyaljaTeller tevékenységét a hidrogénbomba kifejlesztésében, könyörtelen machiavellizmusát, amellyel céljai felé tört,elszántságát az USA második fegyverfejlesztési laboratóriumának megteremtésében, valamint Robert Oppenheimerbiztonsági meghallgatása során tett tanúvallomását, amelynek következtében tudóstársai hosszú évtizedekrekiközösítették.
  Tovább
  ISBN: 9789630589246
  nyelv(ek): magyar
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Selejtezésre kijelölt termék

  Bolti ár:

  4 800 Ft

  2 400 Ft(50%)

 • nincs raktáron

  Béla Bartók: Pictures of A Life

  Bónis Ferenc
  Kiadó: Balassi Kiadó Terjesztési Iroda
  ISBN: 9789635069903
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: nincs raktáron
  Rendelhető

  Bolti ár:

  12 000 Ft

  9 600 Ft(20%)

 • Meryl Streep, Az Ezerarcú Színésznő

  Meryl Streep, Az Ezerarcú Színésznő

  Kiadó: Kossuth Kiado
  Egy nő, egy korszak és egy hivatás portréja: az első, kutatásokon és dokumentumokon alapuló Meryl Streep-életrajz, amely feltárja a pálya kezdeteit, és bemutatja, hogy az 1970-es években fiatal nőként hogyan nőtt fel a szerelemhez, a feminizmushoz éssaját páratlan tehetségéhez.Ízelítő a szerző prológusából:Meryl Streep köszönőbeszéde önálló műfajjá nőtte ki magát: egyszerre spontán és előre megírt, alázatos és dölyfös, hálatelt és blazírt. Az már önmagában is vicc, hogy olyan sok van belőle. Ki más nyert még annyi díjat, mint Meryl Streep? S ezáltal azönostorozó nemtörődömség már-már visszatérő geg számba megy. Mostanra úgy tűnik, már legalább olyan régen ragadt rá a legnagyobb élő színésznő címkéje, mint amilyen régóta ül a brit trónon II. Erzsébet. Úgy tapadnak hozzá a szuperlatívuszok, mint acellux: a színészek között egy isten, aki képes belebújni bármilyen karakterbe, mesterien kezelni valamennyi műfajt, és a jó ég tudja, hányféle akcentussal tud beszélni. Még az ötvenen túl sem lett elavult színész, sőt a hollywoodi matematikátmeghazudtolva, akkor ért a pályája csúcsára. Nincs olyan 1960 előtt született színésznő, aki megkaphatna egy szerepet anélkül, hogy arra Meryl előtte nemet ne mondjon.
  Tovább
  ISBN: 9789630986168
  nyelv(ek): magyar
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  3 800 Ft

  3 040 Ft(20%)