0

Keresés:

Művészettörténet

Rendezés:
 • A Sasvári Pálos Kegyhely Története

  A Sasvári Pálos Kegyhely Története

  Serfőző Szabolcs
  Kiadó: Balassi Kiadó Terjesztési Iroda
  A Nyitra megyei Sasvár (æaçtín) Magyarország és a Habsburg Monarchia egyik legismertebb búcsújáróhelye volt a 18. században, melyet évente több mint százezer zarándok keresett fel, olykor igen távoli vidékekrol is. A kötet monografikus igénnyel dolgozzafel az egykor a pálos rend által gondozott kegyhely barokk kori történetét a kultusz kezdetétol, 1732-tol a rend feloszlatásáig, 1786-ig. A könyv párhuzamosan mutatja be a téma muvészet- és kultusztörténeti vonatkozásait, Sasvár példáján mintegyesettanulmányként demonstrálva, hogyan ágyazódott be a barokk társadalom majd minden rétegét átfogó képkultusz a korabeli kultúrába. A szerzo muvészettörténész, akinek érdeklodését és szemléletét néprajzi-antropológiai stúdiumai is formálták.
  Tovább
  ISBN: 9789635068760
  nyelv(ek): magyar
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  3 900 Ft

  3 120 Ft(20%)

 • Martyn Ferenc és Párizs
  nincs raktáron

  Martyn Ferenc és Párizs

  Mészáros Flóra
  Kiadó: Balassi Kiadó Terjesztési Iroda
  Milyen szándék vezérli a kaposvári születésű, fiatal festőt, Martyn Ferencet, amikor pályakezdőként a külföldi létet választja? Ha valaki a neves Rippl-Rónai mester mellett tanulóéveit, milyen indokkal akar itthonról elszakadni? Miért dönt Párizs mellettaz 1920-as évek közepén, amikor pécsi művésztársai inkább a német Bauhausba invitálják? Mennyire önálló útkeresése? Miként lesz a rövid tanulmányútból végül tizenkét éves tartózkodás? Mennyire tudatosan válik a kezdetben figuratív, realisztikustájképfestő érett nonfiguratív művésszé? Milyen út vezet ahhoz, hogy rátaláljon az absztrakt-szürrealista irányvonalra? Mennyire mélyül el a kor párizsi hangulatában? Miként befolyásolja a kor művészete, Párizs művészvilága? Miért csatlakozik az elsőhivatalos absztrakt csoportosuláshoz, az Abstraction-Créationhoz és ez miként hat az alkotótevékenységére?Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a szerző. Könyve Martyn életművének meghatározó korszakát tárja az olvasó elé.
  Tovább
  ISBN: 9789635069279
  nyelv(ek): magyar
  Raktárkészlet: nincs raktáron
  Rendelhető

  Bolti ár:

  4 000 Ft

  3 200 Ft(20%)

 • Utak és Tanulságok.Válogatott Művészettörténeti Tanulmányok

  Utak és Tanulságok.Válogatott Művészettörténeti Tanulmányok

  Szabó Júlia
  Kiadó: Balassi Kiadó Terjesztési Iroda
  Szabó Júlia művészettörténész halála (2004) után tíz évvel jelenik meg ez a válogatás kisebb írásaiból, művészettörténeti tanulmányaiból és kritikáiból. A cím - Utak és tanulságok - kettős értelemben is felfogható: az ismeretszerzés és gazdagodás fontosmódjára éppúgy utal, mint a magyar témakörökből kiinduló és a (mind földrajzi, mind a hagyományos korszakolás által régi és új között megvont határok ellenére) egyetemes kulturális összefüggést kereső művészettörténész munkájának műhelytitkaira. Azírások előtanulmányok vagy utólagos reakciók Szabó Júlia könyvekben megjelent nagyobb kutatói vállalkozásaira: a magyar aktivizmus történetére, a 19. századi festészetre, a tájábrázolás ikonográfiájára és történetére, az őt foglalkoztató nagy művészek,Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, Kassák Lajos, Moholy-Nagy László, Derkovits Gyula problematikájára. Egyben utalások arra is, mit végezhetett volna még el, ha ebben korai, váratlan halála meg nem akadályozza.
  Tovább
  ISBN: 9789635069217
  nyelv(ek): magyar
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  3 500 Ft

  2 800 Ft(20%)

 • A Szabadság Kicsiny Szigete (Művészsorsok A 20.Században)

  A Szabadság Kicsiny Szigete (Művészsorsok A 20.Században)

  Kozák Gyula
  Kiadó: Balassi Kiadó Terjesztési Iroda
  Miről szól a könyv? Négy ember, négy művész élet küzdelméről a Horthy-korszakban, a holokauszt idején, a rövid 1945 utáni demokráciában, a Rákosi-korszakban, az 56 utáni fokozatosan fellazuló világban. (A négy művész közül valójában hároméról, mert VajdaLajos, aki ma már a művészet történészek konszenzusa alapján a 20. század egyik legjelentősebb magyar festője, 1941-ben meghalt.) Vajda fizikai valóságában tehát nem része a főtörténetnek, azonban mind azok életét meghatározta, akik ennek a szellemicentrumnak a közelébe kerültek.Arra a kérdésre talán választ tudok majd adni, hogy mi eredményezte A Rottenbiller kitüntetett szerepét, itt csak annyit érdemes megjegyezni, hogy egyebek (például a lakásban élő művészek személyisége) mellett az együtt élő művészek koncentrációja is okavolt, hogy a kortárs művészek és teoretikusok oly nagy számban fordultak meg ott. A lakás a szellemi ellenállás helyszíne lett, a szabadság kicsiny szigete, anélkül azonban, hogy erre aspirált volna... A fordulat évében szétzúzott Európai Iskola alapítóiés annak kemény magja, valamint a kulturális életből kiszorult vagy kiszorulóban lévő alkotó értelmiségiek, például Hamvas Béla és Kemény Kató, Ligeti György, Gedő Ilka, Kállai Ernő, Szentkuthy Miklós, Szabó Lajos, Tábor Béla és Mándy Stefánia, RozsdaEndre, Márkus Anna, Pilinszky János, akkor Márkus Anna férje, Mészöly Miklós és Polcz Alaine, Kurtág György és Kurtág Márta, valamint a hivatalos kánonnal szembeforduló fiatalok: Donáth Péter, Kovásznai György, Molnár Péter, Major János, Juhász Sándor,Kováts Albert, Végh László, Perneczky Gézaés még sokan mások a Rottenbillert olyan helynek tekintették, ahol szabad levegőt szippanthatnak, s ahol gondolataikat nemcsak kifejthetik, hanem azokra fogékony hallgatóságot is találnak. A Rottenbillerben lehetőség volt egy folyamatos, évtizedekigtartó diskurzus kialakulására, amely olykor megszakadt, majd máskor, másutt folytatódott, megsokszorozódott, több szálra bomlott, külföldre települt, a szálak egyike Párizsba, a másika New Yorkba, a harmadik Düsseldorfba vezetett, s e folyamat, hitemszerint, máig tart
  Tovább
  ISBN: 9789635069668
  nyelv(ek): magyar
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  4 200 Ft

  3 360 Ft(20%)