0

Keresés:

2018. június 19., kedd 09:12

A svéd életérzés, a Lagom

Aki belekóstolt a svéd hétköznapokba, soha sem felejti. Szőke, magas viking lányok és legények, rengeteg szőke kisgyerek, akiket gyesen lévő anyukájuk vagy apukájuk tologat a parkban.Vagy éppen libasorban futnak a park körül, napi testedzésként. Van mit tanulni tőlük! Kicsit talán visszafogottabbak, de kedvesek. Legalább is valami ilyesmi kép él a fejünkben róluk.

Természetesen ők sem mások, mint az emberek a világ más tájain, de talán mégis. Büszkék arra, amijük van, és megbecsülik. Szívesen nevetnek magukon, és ezt másoknak is megengedik, nem sértődnek meg. Hisznek nagyon sok dologban, amit mi esetleg cinizmussal vagy hitetlenkedve szemlélünk. De legalább próbáljuk megérteni, megismerni őket.

Figyelmükbe ajánljuk az alábbi könyveket, amelyekből betekintést nyerhetünk a svéd hétköznapokba, és megismerthetünk egy tőlünk kicsit távolabb álló világot.

Nem olyan rég játszották a mozik Az ember, akit Ovének hívnak című filmet. A film alapjául szolgáló könyv nagy siker, akárcsak Fredrick Backmann másik könyve, a My Grandmother Sends Her Regards and Aplogises.  Új, sajátságos és vicces  hangot ütött meg Jonas Jonasson, aki a 100 éves emberről írt, aki kimászott az ablakon, valamint Gusztáv svéd királyról, meg a svéd atombombáról.

Azt tudták, hogy hamarosan újabb könyv jelenik meg a 100 éves ember további kalandjairól? A könyv előjegyezhető! Rendeljék meg most.

A skandináv krimik között is van svéd természetesen, például a  a hátborzongatóan izgalmas Camilla Läckberg    De biztosan mindenki ismeri Stieg Larssont is, aki sajnos nem érhette meg regényei sikerét, a Millenium sorozat kiadását. Ugye, hogy ismerik Lisbeth Salandert, az aspergeres punk hackerlányt? Már a harmadik filmadaptáció készül a sorozatból, és még mindig hallatlanul népszerű.

 

A sort lehetne még sokáig folytatni, de  mindenképpen  meg kell említeni a svédek másik nemzeti büszkeségét, Astrid Lindgrent. (tudták, hogy még rózsa is van elnevezve róla?) Harisnyás Pippit minden gyerek ismeri, kicsit olyan is szeretne lenni, mint ő. (de valójában a gyerekek inkább Tomira és Annikára hasonlítanak a való életben).

 

Aki magyarul szeretne olvasni a svédekről, annak pedig a címben szereplő könyvet ajánljuk, közelebbi ismeretségre.

Olvassanak a svédekről és a svédektől - most kivételesen nem svédül, hanem angolul és magyarul. A könyvek megtalálhatók a Librotrade és a boltjainak a webáruházában, kaphatók a Pesti úton és a belvárosban, a Deák tértől és a Jászai Mari tértől egy ugrásra.

Jöjjenek, böngéssznek, vásároljanak.

 

 

 • The Accidental Further Adventures Ofthe Hundred-Year-Old Man

  Accidental Further Adventures of The Hundred-Year-Old Man

  Jonasson Jonas
  Kiadó: Harper Collins *
  Jonas Jonasson újabb regénye a százéves emberről, aki kimászott az ablakon, majd eltűnt. A százéves ember kalandjai tovább folytatódnak Jonas Jonasson megszokott humorával fűszerezve. Minden egy hőlégbellon-utazással és három üveg pezsgővel kezdődött.Allan és Julius fel voltak készülve, hogy a földet elhagyva csodás látványban lesz részük. Arra azonban nem számítottak, hogy a tengerben kötnek ki. Legnagyobb megdöbbenésükre egy észak-koreai hajó mentette ki őket. Arra azonban végképp nem számítottak,hogy a kapitány egy bőröndnyi csempészett urániumot szállít a hajóján, mely az észak-koreai vezető Kim-Dzsong-un atomprogramjához kell... Hamarosan Allan és Julius egy hatalmas diplomáciai botrány kellős közepében találja magát, amelyben a világ vezetőiasvéd külügyminisztertől kezdve a német kancelláron, Angela Merkelen át egészen Trumpig, az Egyesült Államok elnökéig érintett. És a helyzet csak egyre fokozódik...The sequel to Jonas Jonasson's international bestseller The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and DisappearedIt all begins with a hot air balloon trip and three bottles of champagne. Allan and Julius are ready for some spectacular views, but they're not expecting to land in the sea and be rescued by a North Korean ship, and they could never have imagined thatthe captain of the ship would be harbouring a suitcase full of contraband uranium, on a nuclear weapons mission for Kim Jong-unSoon Allan and Julius are at the centre of a complex diplomatic crisis involving world figures from the Swedish foreign minister to Angela Merkel and President Trump. Things are about to get very complicatedPraise for The Hundred-Year-Old Man:A mordantly funny and loopily freewheeling debut novel about ageing disgracefully' Sunday TimesImaginative, laugh-out-loud . . . a brilliant satire on the foibles of mankind' Daily TelegraphFast-moving and relentlessly sunny' Guardian
  Tovább
  ISBN: 9780008275570
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  3 540 Ft

  3 009 Ft(15%)

 • Lagom -Svéd Életstílus
  nincs raktáron

  Lagom -Svéd Életstílus

  Dunne
  Kiadó: Kossuth Kiado
  Lagom, azaz nem túl kevés, nem túl sok - éppen elég.Az anyagi világon túllépve a jelentés egyre kifinomultabbá válik, a társas viszonyok szabályainak tökélyrefejlesztésére is utal. Lagom az, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy nála töltsük a hétvégét, deágyneműt viszünk magunkkal, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet, vagy hogy pusztán amaradékokból ütjük össze a vacsorát, mivel a pazarlás bűn...Érdemes a lagom életmód mellett dönteni, mert:környezettudatosabbá válhatszegészségesebb egyensúlyt tarthatsz munka és szabadidő közöttmegszabadulhatsz az otthonodat ellepő felesleges holmiktóltudatosabb fogyasztóvá válhatszszeretetteljesebb emberi kapcsolatokat építhetszélvezheted a svéd táplálkozás előnyeitmegtanulhatod az önellátó gazdálkodás fortélyaittöbb időt tölthetsz a természetben sporttal, kirándulással......egyszóval boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhetsz!
  Tovább
  ISBN: 9789630989589
  nyelv(ek): magyar
  Raktárkészlet: nincs raktáron
  Ameddíg a készlet tart (utolsó 1-10 pld)

  Bolti ár:

  3 490 Ft

  2 967 Ft(15%)

 • The Ice Child

  The Ice Child

  Läckberg Camilla
  Kiadó: Harper Collins *
  SEE NO EVILIt's January in the peaceful seaside resort of Fjällbacka. A semi-naked girl wanders through the woods in freezing cold weather. When she finally reaches the road, a car comes out of nowhere. It doesn't manage to stop.HEAR NO EVILThe victim, agirl who went missing four months ago, has been subjected to unimaginably brutal treatment - and Detective Patrik Hedström suspects this is just the start.SPEAK NO EVILThe police soon discover that three other girls are missing from nearby towns, butthere are no fresh leads. And when Patrik's wife stumbles across a link to an old murder case, the detective is forced to see his investigation in a whole new light.
  Tovább
  ISBN: 9780008165260
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  2 910 Ft

  2 474 Ft(15%)

 • My Grandmother Sends Her Regards and Apologises

  My Grandmother Sends Her Regards and Apologises

  Backman,Fredrik
  Kiadó: Hodder & Stoughton Ltd.
  Everyone remembers the stories their grandmother told them.But does everyone remember their grandmother flirting with policemen? Driving illegally?Breaking into a zoo in the middle of the night? Firing a paintball gun from a balcony in her dressing gown?Seven-year-old Elsa does.Some might call Elsa's granny 'eccentric', or even 'crazy'. Elsa calls her a superhero. And granny's stories, of knights and princesses and dragons and castles, are her superpower. Because, as Elsa is starting to learn, heroes and villains don't alwaysexist in imaginary kingdoms
  Tovább
  ISBN: 9781473626843
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  3 015 Ft

  2 563 Ft(15%)

 • Pippi Longstocking Does ABroad

  Pippi Longstocking Goes ABoard

  Lindgren,Astrid
  Kiadó: Oxford University Press
  Pippi Longstocking is one of the most popular children's characters of all time and is still much loved by millions of children today. This anniversary edition of Pippi Longstocking Goes Aboard will introduce Pippi and her adventurous spirit to a wholenew generation of readers. Nine year old Pippi is an unusual and unpredictable character, she lives alone with a monkey, a horse, and no rules whatsoever! Every day is a crazy adventure with Pippi, but what else would you expect from the daughter of aswashbuckling pirate captain?! In this story Pippi and her friends, Tommy and Annika, have the best time together - going to the circus, buying ALL the sweets in the sweet shop and getting shipwrecked for the weekend. But when Pippi's long-lost fathercomes to visit, will Pippi sail away to sea with him and leave Tommy and Annika behind?
  Tovább
  ISBN: 9780192793805
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  2 805 Ft

  2 384 Ft(15%)

 • Pippi Longstocking

  Pippi Longstocking

  Lindgren,Astrid
  Kiadó: Oxford University Press
  Pippi Longstocking is one of the most popular children's characters of all time and is still much loved bymillions of children today. This anniversary edition of Pippi Longstocking will introduce Pippi and her adventurous spirit to a whole new generation of readers. Nine year old Pippi is an unusual and unpredictable character, she lives alone with a monkey,a horse, and no rules whatsoever! Every day is a crazy adventure with Pippi, but what else would you expect from the daughter of a swashbuckling pirate captain?!
  Tovább
  ISBN: 9780192793799
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  2 805 Ft

  2 384 Ft(15%)

 • Emil and The Great Escape

  Emil and The Great Escape

  Lindgren,Astrid
  Kiadó: Oxford University Press
  Before there was Horrid Henry, there was Emil - the most mischievous child for miles!Whether he's running his little sister up a flagpole, or trying to escape after getting locked in a shed, Emil's adventures never stop. Hens, dogs, little sisters - and adults - all flee his path. But Emil doesn't mean to be bad, it's just that trouble -and fun - follow him wherever he goes.A collection of utterly engaging tales from one of the world's best-loved children's authors.
  Tovább
  ISBN: 9780192727206
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  2 275 Ft

  1 934 Ft(15%)

 • A Man Called Ove

  A Man Called Ove

  Backman,Fredrik
  Kiadó: H&S General Publishing
  At first sight, he is almost certainly the grumpiest man you will ever meet. He thinks himself surrounded by idiots - neighbours who can't reverse a trailer properly, joggers, shop assistants who talk in code, and the perpetrators of the vicious coupd'etat that ousted him as Chairman of the Residents' Association. He will persist in making his daily inspection rounds of the local streets.But isn't it rare, these days, to find such old-fashioned clarity of belief and deed? Such unswerving conviction about what the world should be, and a lifelong dedication to making it just so?
  Tovább
  ISBN: 9781473616349
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  2 635 Ft

  2 240 Ft(15%)

 • The Girl Who Saved The King of Sweden

  The Girl Who Saved The King of Sweden

  Jonasson Jonas
  Kiadó: Harper Collins *
  A svéd irodalom fenegyerekének új világsikere.Hogyan lesz a békeszerető svédeknek atombombája? Ráadásul úgy, hogy erről csak egyetlen svéd tud, Holger. Aki tulajdonképpen nem is létezik, csak az ikertestvére, akit szintén Holgernek hívnak. Egymásra talál-e a nem létező svéd férfi és a dél-afrikaifekete nő, aki tíz kiló antilophús helyett jut a tömegpusztító fegyverhez, véletlenül? Mit csinál eközben a Moszad két ügynöke? Mitől retteg a fazekasműhelyben a kiugrott CIA-s? Miért veri fejbe leghűségesebb alattvalóját V. Gusztáv király? Nyer-e aválasztásokon az Úgy szar, ahogy van nevű párt? És eljut-e a három kínai nővér Svájcba egy lopott mikrobusszal, hamis rendszámmal, mindenféle papírok nélkül? Ja, és megmenekül-e a világ a rendhagyó nukleáris fenyegetéstől?2011-ben azt mondtuk Jonasson előző regényére, hogy az év legviccesebb könyve. Most, két évvel később, nyugodtan megismételhetjük ezt az állítást. A szerző magasra tette a lécet, és gond nélkül, röhögve átugorja.
  Tovább
  ISBN: 9780007557905
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  3 740 Ft

  3 179 Ft(15%)