0

Keresés:

Isten éltesse, Ms. Austen!

Isten éltesse, Ms. Austen!

5 dolog, amit nem tudtál Jane Austenról

246 éve született a brit irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, a szív dolgait a metsző realizmus szűrőjén keresztül megjeleníteni képes írónő, egy egészen újfajta esztétikum megteremtője, aki a mai napig megkérdőjelezhetetlen tagja a világirodalmi nívó legrangosabb táborának.
A sorait olvasva a szereplők, az élethelyzetek, a párbeszédek, az indulatok tapinthatóan megelevenednek.
Most azonban itt az ideje, hogy a színfalak mögé pillantsunk.
Íme 5 érdekesség, amit talán még nem tudtál a csodálatos Jane Austenról.
 
1. „Written by: A Lady”
Regényei sokáig álnéven jelentek meg.
Bizony, tudniillik a 18. századi Anglia nem volt a női alkotói vágy kiteljesedésének melegágya.
A tradicionális szerepkészlet ismérveivel mind tisztában vagyunk: a nő feladata az otthoni teendők ellátása volt, az anyai és feleségi minőség megélése mellett a társadalom nem fogadta szívesen az önmegvalósításra irányuló tevékenységeket. Első regénye, a Sense and Sensibility szerzője csupán „A Lady” volt, az ezt követő Pride and Prejudice-t pedig „The Author of Sense and Sensibility”-ként szignózta.
 
2. Tintaszünet – évekig tartó alkotói válság
A megjelentetésükre ugyan később került sor, de Austen 1795 és 1798 között három regényt is papírra vetett: „Elinor and Marienne”-t (később Sense and Sensibility), a „First Impressions”-t (kesőbb Pride and Prejudice), valamint a „Susan”-t (később Northanger Abbey). Ezután azonban majd tíz évre a fiókban hagyta porosodni tollát. Ezt az alkotói válságot sokan a zilált családi háttérnek tulajdonítják: a századforduló utáni években a család – a fiatal Jane mély elégedetlenségére – Dél-nyugat Anglia Bath nevű településére költözött. Később, az apa 1805-ben bekövetkező halála után többször is helyváltoztatásra kényszerültek, és ez a nehezen kiszámítható, bizonytalanságokkal és instabilitással terhelt háttér vélhetően nem kedvezett az elmélyülést követelő történetírásnak.
 
3. Holtodiglan – és utána is
Austen tollából 6 korszakalkotó regény szökkent szárba, ezekből azonban csak négyet tarthatott saját kezében: két műve, a Persuasion és a Northanger Abbey (ami egyébként hosszú évek óta kész állapotban volt) már csak halála után jelent meg.
 
4. Bódulat és tollforgatás
Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a sörfogyasztás már ekkor Anglia-szerte népszerű volt. Egyaránt szerette és fogyasztotta nő és férfi, (viszonylag) fiatal és idős is. Nem képezett kivételt Austen sem, sőt, kifinomult ízlése arra sarkallta, hogy ő maga főzze meg saját italát! Kitalálod melyik lehetett a kedvenc szomjoltója? Hagyunk egy kis időt…
Sikerült? Lássuk, helyes-e a tipped: a legenda úgy tartja, hogy az írónő kedvence a fenyősör volt.
 
5. Házas élet – Jó napot, viszlát!
Austen regényeiben központi helyen áll a szerelem, a ragaszkodás, a közeledés, az elidegenedés, a bizalom, a hűség kérdései, a lelkek összefonódása, és összességében a boldog önbeteljesülést és a viszontagságokat egyaránt magában hordozó összekapcsolódás. Ő maga azonban – a kor szellemiségét ismerve meglehetősen sajátos módon – sosem volt házas. Jegyben mégis járt – mindössze egyetlen napig. Egy barátjának öccse, a vagyonos családból származó Harris Bigg-Wither (aki mellesleg 6 évvel fiatalabb volt) kérte meg az ekkor ingatag anyagi helyzetben lévő, a testvérei támogatásától nagyban függő Austen kezét, aki – talán éppen törékeny és bizonytalan jövőképe miatt – beadta a derekát. Egy vélhetően keserű, álmatlan éjszaka után azonban Austen mégis visszalépett a frigytől, ami talán nem is olyan nagy veszteség: Jane Bigg-Wither… Valahogy nem mutatna olyan jól a könyvgerincen, nem igaz?
 
Austen rendkívül színes egyéniség volt. Írásaiban a játék és a humor éppen olyan kiemelt összetevő, mint a dobbanó szívet szorító érzelem, az indulat, a bosszúvágy, a kötődés és a léleknek más dolgai.

Szóval, igen, jól érzed... Eljött az ideje, hogy Neked is meséljen!

Válassz egy regényt (vagy inkább többet, hogy biztosítsd az újévi olvasnivalók egy részét) 15% kedvezménnyel webáruházunkból, és lepd meg vele magadat vagy egy számodra kedves személyt karácsonyra!
 
 
 • Northanger ABbey * Hcc

  NORTHANGER ABBEY HCC

  AUSTEN,JANE
  Kiadó: HARPER COLLINS CLASSICS
  First accepted by a publisher in 1803, Northanger Abbey was eventually published posthumously in 1818. In it Austen weaves a romance full of suspense and comedy around the heroine Catherine Morlands first foray into society. The style of the novel is a unique hybrid
  Tovább
  ISBN: 9780007368600
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 10-100 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  1 250 Ft

  Online ár:1 063 Ft

 • Sense and Sensibility * Hcc

  SENSE AND SENSIBILITY HCC

  AUSTEN,JANE
  Kiadó: HARPER COLLINS CLASSICS
  ISBN: 9780007350797
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 10-100 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  1 250 Ft

  Online ár:1 063 Ft

 • Pride and Prejudice * Hcc

  PRIDE AND PREJUDICE HCC

  AUSTEN,JANE
  Kiadó: HARPER COLLINS CLASSICS
  HarperCollins is proud to present its range of best-loved, essential classics.`It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.Austens best-loved tale of love, marriage and society i
  Tovább
  ISBN: 9780007350773
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  1 250 Ft

  Online ár:1 063 Ft

 • Persuasion * Hcc

  PERSUASION HCC

  AUSTEN,JANE
  Kiadó: HARPER COLLINS CLASSICS
  ISBN: 9780007368617
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  1 250 Ft

  Online ár:1 063 Ft

 • Mansfield Park (Owc) (2008) *

  MANSFIELD PARK (OWC) (2008)

  AUSTEN,JANE
  Kiadó: Oxford University Press
  ISBN: 9780199535538
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  1 915 Ft

  Online ár:1 628 Ft

 • Emma * Hcc
  nincs raktáron

  EMMA HCC

  AUSTEN,JANE
  Kiadó: HARPER COLLINS CLASSICS
  ISBN: 9780007350780
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: nincs raktáron
  Rendelhető

  Bolti ár:

  1 250 Ft

  Online ár:1 063 Ft