0

Keresés:

Tinik és az internet - új readerek Oxfordtól

Tinik és az internet - új readerek Oxfordtól

Már régen túl vagyunk azon, jó-e vagy káros-e inkább az internet. Fel kell készíteni  a gyerekeket a veszélyekre, és az okos használatra - egészen kis koruktól kezdve, már akkor,mikor előszőr kézbe veszik a tabletet, vagy szüleik okostelefonját.

Az Oxford University Press új readerei most nem klasszikusok műveit egyszerűsítették le nyelvtanulók számára, hanem egyenesen nekik írták - nyelvi felkészültség alapján - ezeket az új olvasmányokat.

Vajon feltehetem-e a barátom felvételét a videómegosztóra a tudta és az engedélye nélkül? Bosszút állhatunk-e vélt vagy valós sérelmeinkért a nagy nyilvánosság előtt, megalázva valakit, és trollkodhatunk-e akár a közösségi oldalakon, akár fórumokon? Ha nehezen barátkozunk, felmentést adhat elkeserésünk a tettünkre? Mi történik, ha az általunk kreált szörny elszabadul, és már nem tudjuk megfékezni? Mikor kell segítséget - és bocsánatot! - kérnünk?

A The Summer Intern az Oxford Bookworm sorozat egyik újabb darabja. Főhőse  a 15 éves Anna, akinek leghőbb vágya, hogy írhasson. Megpályázza a Gloss tinédzsereknek szóló internetes portál szerkesztőségének nyári gyakornoki állását, és nagy boldogságára meg is kapja. Ezzel azonban akaratlanul is megsérti legjobb barátnőjét, akit visszautasítottak. Nem elégedett teljes mértékben, mert a kávéfőzésen, a bejövő posta kezelésén túl szeretne többet tenni.Kiderül, kap-e lehetőséget, és tud-e vele élni. Közben édesanyjával is megkűzd, aki még mindig kisgyereknek tartva uzsonnát hoz neki délben a szerkesztőségbe, és közvetlen közelről láthat egy popsztárt is!

A Nobody Listens egyes szintű reader, főhése a szintén 15 éves Alex. Szülei munkája miatt igen rövid időt töltenek egy helyen, sokszor pár hónap múlva tovább kell menniük. Ilyenkor Alexnak búcsúznia kell a barátaitól, iskolájától, otthonától. Úgy dönt, nem érdemes barátokat szerezni, mert csak fáj a búcsú, ha eljön az ideje. Ezért minden idejét a gitárjával tölti.A videómegosztókról folyamatosan tanulja a legújabb slágereket játszani és énekelni, és lassan maga is megpróbál dalokat írni, de ezt sosem osztaná meg senkivel. Az új iskolában nem ismer senkit, és nem is akar barátkozni. Otthon azonban valaki meghallja a nyitott ablakon át Alex játékát, és annyira tetszik neki, hogy megtapsolja. Alex megismeri a szomszédjukat, a vele egykorú Bellát, és önvédelmi ösztönei ellenére barátkozni kezd vele.Vagy talán ez már több is barátságnál..? Azonban a friss barátság egymás után többször is megrendül..

A Who Am I? Or The Modern Frankenstein a Dominoes sorozat új darabja, kettes szintű. Itt is 15 éves fiú a főszereplő, Vic, aki - sok kamaszhoz hasonlóan - magányos, nehezen barátkozik. Új fiú érkezik az osztályba, és Vic minden erejével el szeretné őt kápráztatni, hátha végre lesz valaki, aki majd barátkozik vele, aki rá is felfigyel. Minden rendben is indul, míg nem az osztály legszebb lánya, is a képbe kerül, és az új fiú figyelme felé fordul. Vic nagyon csalódott, és végül nem megengedhető eszközhöz nyúl, és olyan folyamatot indít el, amit már nem tud megállítani.Sajnos van olyan, mikor a bocsánatkérés már nem segít, a kárt nem lehet jóvátenni.Talán Vic tanul a hibájából, és sikerül neki tiszta lappal kezdeni?

Mindhárom olvasmány azt sugallja: az internet áldásos hatásait vitatni nem lehet.Azonban a személyes jelenlétre, a szemtől szembeni beszélgetésre ezután is szükség van, nem lehet csak ránk tartozó ügyeinket a nyilvánosság szeme előtt elintézni, fájdalmat és megaláztatást okozva másoknak.

A readerek kaphatóak hanganyaggal is, ami hangoskönyvként működik, meghallgatható a a könyv teljes tartalma.