0

Keresés:

Filmvásznon az Alkimista

Filmvásznon az Alkimista

Álmok, utak, a kincs valósága

„Az alkimista Coelho fő művének számít. Santiagonak, az andalúz pásztorfiúnak meseelemekkel átszőtt kalandtörténetét a kritikusok Saint-Exupéry Kis hercegéhez szokták hasonlítani. Santiago, miután kétszer látja azt az álmot, hogy valahol a piramisok lábánál elásott kincs várja, elindul megkereseni azt. Végigzarándokol Afrika északi, sivatagos részén, szokatlan élményekkel töltekezik, számos különös figurával találkozik, köztük az alkimistával, akitől megtanulja, hogy mindig hallgasson a szívére, vegye észre a sorsára utaló jeleket, és igyekezzék beteljesíteni álmait. A filozófikus mese lelki balzsamként hatott azokra a tízmilliókra, akik már eddig elolvasták Coelho alapművét.” (Atheneum)

A világszerte 65 millió példányban eladott mű most életre kel a mozivásznon, a The Great és a Normal People-ből ismert Sebastian de Souza főszereplésével, Tom Hollanderrel (The King’s Man) Kevin Scott Frakes rendezésében és Will Smith gyártásában, várhatóan 2022 végén.

A mágikus elemeket a hétköznapi ember énkeresésével ötvöző mű szimbolikai tárháza a végtelen összetettségében válik mérhetetlenül egyszerűvé.
Tudniillik, minden előjel. Az életesemények egyes fejezeteinek törmelékei átkóricálnak helyükről az előttük álló fejezetekbe, hogy a maguk ködös kettősségével, kajánul kacsintva terelgessék (zavarják össze?) az megélőt.

Az olvasóban így felmerülhet a kérdés: van-e ilyen tekintetben értelme bárminek, ami történik?
Történik-e az életben csak úgy önmagáért valami, vagy a jelenségek csak egymást hajkurászó előfutárok a sors megállás nélkül zakatoló dinamikájában a végső cél beteljesülésén munkálkodva?
Az Alkimista a „nem a cél, hanem az út a fontos” eszmeiségének problematikájában fürdőzik – ez a filozófia a történet végén teljesedik be, itt fonódik össze a nagy út előtti és utáni Santiago.

Coelho azonban kelepcébe csalja olvasóját: egyszerre sugallja azt, hogy a történések a megélésen, a tapasztaláson keresztül nyerik el önálló értelmüket és létjogosultságukat, és azt is, hogy végső soron minden egy irányba mutat, vagyis a jelzőtáblák csak a célirányon tartás miatt bírnak jelentőséggel.

A mű stilisztikai és „üzenet” szempontból is megosztó, azonban a kíméletlen kritika górcsöve alá helyezve is magabiztosan kijelenthetjük, hogy Santiago története - amelyet sokan éppen annyira sorolnának a „self-help” zsánerébe, mint az irodalmi kategóriába - egy megindító kaland az álmok követéséről, önmegvalósításról, küzdelmekről, tanításról, a lélek dolgairól.

 • The Alchemist

  THE ALCHEMIST

  COELHO,PAULO
  Kiadó: HARPER COLLINS
  A global phenomenon, The Alchemist has been read and loved by over 62 million readers, topping bestseller lists in 74 countries worldwide. Now this magical fable is beautifully repackaged in an edition that lovers of Paulo Coelho will want to treasureforever.
  Tovább
  ISBN: 9780722532935
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  4 250 Ft

  3 613 Ft(15%)