0

Keresés:

2017. oktober 6., péntek 08:42

Kazuro Ishiguro japán író kapta 2017-ben az irodalmi Nobel-díjat

Kazuro Ishiguro japán író kapta 2017-ben az irodalmi Nobel-díjat

Idén, 2017-ben Kazuro Ishiguro nyerte az irodalmi Nobel Díjat. Pontosabban kapta. Mert nyerni annak idején Gorcsev Iván nyerte el a „Tizennégy karátos autó-”ban a fizikai Nobel-díjat Bertinus professzortól a makao nevű szerencsejátékkal a Rangoon fedélzetén.

 

Azt, hogy ki, miért kap irodalmi Nobel-díjat nehéz megjósolni. Annak idején a Kafka-díjjal kitüntetetteket kezdték el emlegetni a legnagyobb esélyesekként. De szóba hozták már a Booker díjasokat is, mint leendő Nobel-díjasokat. (Ishiguro is megkapta 1989-ben a Napok romjai (The Remains of the Day c. regényéért, ahogy többek között korábban Alice Munro kanadai írónő is.)

Ishiguro díjazásával idén a Svéd Királyi Akadémia az irodalmi Nobel-díj odaítélésével visszatérni látszik a hagyományosabban vett irodalmi stílus elismerése felé. Tavaly ugyanis Bob Dylan amerikai zenész, előtte pedig az orosz rendszert élesen bíráló Szvetlana Alekszejevics „csak újságíró” kapta a kitüntetést és a vele járó pénzdíjat.

Az 1954-ben Japánban született, de már az 1960-as évek óta nagy-Britanniában élő Ishiguro az indoklás szerint azért, kapta a Nobel-díjat, mert nagy érzelmi erejű regényeiben feltárja a világgal való illuzórikus kapcsolatunk mélységeit. Sara Danius, az akadémia titkára Jane Austen és Franz Kafka keverékeként jellemezte Ishiguro stílusát (Index).

Kazuro Ishiguro, aki írt már sci-fit, krimit, dalszövegeket is, több regényét is megfilmesítették, köztük a nagy sikert aratott „Napok romjait” is.

Idén az Akadémia 1 millió svéd koronával emelte a Nobel-díjjal járó pénzjutalmat, így Ishiguro 9 millió koronával (közel 300 millió forinttal) gazdagodott.

 

http://index.hu/kultur/2016/10/06/akkor_most_tenyleg_nadas_peter_kapja_a_nobel-dijat/

 

részlet Ishiguro a Napok romjai című műve alapján készült filmből Emma Thompson és Sir Anthony Hopkins főszereplésével

 • The Remains of The Day *

  The Remains of The Day *

  Ishiguro,Kazuo
  Kiadó: Faber and Faber Ltd.
  ISBN: 9780571200733
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  2 075 Ft

  1 660 Ft(20%)

 • Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall

  Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall

  Ishiguro,Kazuo
  Kiadó: Faber and Faber Ltd.
  In a sublime story cycle, Kazuo Ishiguro explores ideas of love, music and the passing of time. From the piazzas of Italy to the Malvern Hills, a London flat to the 'hush-hush floor' of an exclusive Hollywood hotel, the characters we encounter range fromyoung dreamers to cafe musicians to faded stars, all of them at some moment of reckoning. Gentle, intimate and witty, this quintet is marked by a haunting theme: the struggle to keep alive a sense of life's romance, even as one gets older, relationshipsflounder and youthful hopes recede.
  Tovább
  ISBN: 9780571245017
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  2 910 Ft

  2 328 Ft(20%)

 • Never Let Me Go *

  Never Let Me Go *

  Ishiguro,Kazuo
  Kiadó: Faber and Faber Ltd.
  Különös körülmények között nevelkednek a világtól elzárt magániskola, Hailsham növendékei. Noha minden szempontból kitűnő nevelést kapnak, tanáraik mintha egyszerre tartanának tőlük és szánnák őket. A diákok megtanulják, hogy különlegesnek számítanak, éshogy kiváló egészségük megőrzése nem csupán önmaguk érdeke, hanem a társadalomé is. Ám furcsa módon a külvilágról, melyet majdan szolgálniuk kell, szinte semmit nem tudnak. S ahogy múlnak az évek, az idillinek tetsző elszigeteltségben lassan ráébrednek,hogy az egyre gyakrabban megtapasztalt félreértések, zavaró ellentmondások hátterében sötét titok bújik meg.Az egykori diák, Kathy, harmincas évei elején idézi fel hailshami emlékeit, amikor felbukkan az életében két régi iskolai barátja, Ruth és Tommy. Miközben megújul és megerősödik barátsága Ruthszal, parázsló tinivonzalma Tommy iránt pedig szerelemmé kezdérni, az elfojtott emlékek nyugtalanítóan a felszínre törnek, s a visszatekintés felismerései következtében a barátoknak újra szembe kell nézniük a gyermekkoruk hátterében rejtőző igazsággal, mely egész életüket meghatározza. Ám a drámai őszinteségűszembesülés talán túl későn érkezik el mindhármójuk számára, kapcsolatuk szövevényének szálait már nem bogozhatja szét megnyugtatóan.A Napok romjai szerzőjének megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó remekműve rendkívüli érzékenységgel tárja elénk a remény és az elfogadás, beletörődés időtlen drámáját. A visszafogott nyelvezet csalóka látszata mögött páratlan érzelmi mélység rejlik,melyet kiaknázva Ishiguro merészen újszerű megközelítésben vizsgálja egy napjainkban igen aktuális társadalmi kérdés erkölcsi szempontjait.A regény számos nyelven óriási sikert aratott, 2005-ös megjelenését követően rövid időn belül több jelentős irodalmi díjat is elnyert, és a Time magazin beválogatta a száz legjobb angol nyelvű regény közé.
  Tovább
  ISBN: 9780571224142
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  2 910 Ft

  2 328 Ft(20%)

 • An Artist of The Floating World *

  An Artist of The Floating World *

  Ishiguro,Kazuo
  Kiadó: Faber and Faber Ltd.
  ISBN: 9780571209132
  nyelv(ek): angol
  Raktárkészlet: 1-10 pld
  Rendelhető

  Bolti ár:

  1 965 Ft

  1 572 Ft(20%)